Tasarımı II Dersini Alan Öğrencilerimizin Dikkatine

Yayınlanma Tarihi: 25-05-2020

İlk uygulama dersinde sizlere dağıttığımız, sizlerin de fotokopisini çektirmenizi istediğimiz örnek sondaj stampı ile 72 sondaj stampı kullanılarak SURPAC programında database oluşturmak için hazırlanmış excel dosyaları sizlerde mevcuttur. Yanınızda olmaması ihtimaline karşı örnek bir sondaj stampı paylaşılmıştır. Derste, hangi öğrenciye hangi stampın verildiği bellidir. Yani elinizdeki stampı kopyalayıp göndermemeniz, sizin kendi tasarınızı hazırlamanız gerekmektedir.

Bu çalışmada sizden istediğimiz, koordinatların çalışma sahası sınırları içinde olması, litolojinin ve analiz sonuçlarının gerçekle uyumlu olmasıdır. Çalışmanızda uyumsuzluklar ve yorum hataları olursa programı çok iyi bilseniz bile bu, programa yanlış/eksik bilgi aktarmanıza sebep olur ve yapılan çalışma yanlış yorumlanır. Dolayısıyla bu bölüm, uygulama kapsamında öğrenmeniz gereken ilk ve en önemli basamaktır. Sondaj stampınızı tasarlarken, önceki çalışmalar ve elinizdeki dataları yorumlayarak yaklaşık değerler (alt ve üst sınırlar içerisinde) kullanabilirsiniz. Ödevinizi hazırlarken, arakesmelerin nasıl değerlendirildiği, analize örneklerin neye göre seçildiği ve bunların nasıl yorumlandığı (Derslerde özellikle tahtada çizerek anlattığımız bölümler) sıklıkla düşünmeniz ve irdelemeniz gereken bölümler olacaktır. Hazırladığınız stamp ve ödev, bu detayları ve açıklamaları içermelidir.

Sondaj stampını oluştururken en temel bilgiden başlayıp detaya aşama aşama inerseniz daha sistemli ve kolay çalışırsınız, kafanızın karışmasını engellersiniz.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda neyin nasıl oluşturulduğu oldukça nettir. Ödevi hazırlayabilmeniz için gerekli açıklamalar da yapılmıştır. Çalışmanız değerlendirilip size geri yollanacaktır. O yüzden artık sadece ödevinizi e-mail atmanızı beklemekteyiz. Notunuzu zamanı geldiğinde sistemde göreceksiniz.

Özveriyle ve anlayarak yaptığınız ödev ile bir çok belirsizliği çözeceğinizden eminiz. Gerisi artık ilerleyen süreçte, meslek hayatınızda programı bir amaç uğruna çalıştırmak ve profesyonel olarak kendinizi bu doğrultuda yetiştirmek olacaktır.

İlerleyen süreçte, ihtiyaç duyabileceğiniz konularda bizler hep buradayız.

Sevgilerimizle,
Dr. Öğr. Üyesi Murat TOKÇAER