Salgın koşullarında meslek stajı (5 Mart 2021)

Yayınlanma Tarihi: 05-03-2021

Üniversitemiz Senatosunun 17.02.2021 tarih ve 567 sayılı kararının stajlar ile ilgili maddesi, 24.02.2021 tarihinde Fakültemiz Yönetim Kurulunda görüşülmüş ve stajların 2020-2021 öğretim yılı bahar yarıyılında yüz yüze veya firmalarda çevrim içi olarak yapılmasına karar verilmiştir. Kararda ayrıca, stajların ödev veya sunum şeklinde yapılmaması, yüz yüze veya firmalarda çevrim içi olarak yapılmasının sağlanması istenmiştir. Bu çerçevede, Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde meslek stajlarının uygulanmasında aşağıdaki konulara uyulması gerekmektedir:

1. Meslek stajlarının ödev ve/veya proje şeklinde verilmesinin istenmemesi ve çevirim içi stajın Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne uygun olmaması nedeniyle, meslek stajları “uzaktan” yapılamayacaktır.
2. Bitirme durumunda* olan öğrenciler 2020-2021 Bahar YY’de, dönem içinde bölüm öğretim üyelerinin gözetiminde veya kurumlarda “yüz yüze” staj yapabileceklerdir.
3. Stajlarına başlamış öğrenciler stajlarını, başladıkları gün geçerli olan kurallar çerçevesinde tamamlayacaklardır.

Stajların yürütülmesinde, yukarıdaki düzenlemelere ek olarak, 2020 – 2021 Bahar yarıyılında ve yaz döneminde (salgın koşullarının devam etmesi durumunda) yapılacak meslek stajlarında aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.

– Bitirme durumda olan öğrenciler dönem içinde herhangi bir tarih aralığında staj yapabilirler. Meslek Stajları, 3 haftalık 2 staj veya 6 haftalık tek staj şeklinde yapılabilir.
– Öğrencinin bitirme durumunda olduğu danışmanı tarafından onaylanmalıdır. Danışman, öğrencinin bitirme durumunda olduğu bilgisini staj komisyonuna e-posta ile iletmelidir.
– Onay sürecinin ardından, bölümde staj yapılacaksa, öğrenci staj yapmak istediği öğretim üyesi ile iletişime geçerek stajını nasıl yapacağı konusunda bilgi alabilecektir.
– Öğrencinin Bölüm Başkanlığı’na hitaben, yüz yüze stajı tercih ettiğine ve bu tercihin tüm sorumluluklarını kabul ettiğine dair bir dilekçe ile başvurması gerekmektedir.

* Aşağıdaki koşulları sağlayan öğrenciler bitirme durumunda kabul edilecektir;

1. Tüm derslerini ve Bitirme Projesi’ni vermiş veya 2020-2021 Bahar YY sonunda verecek öğrenciler,
  2. Yaz sonunda yapılacak tek ders sınav(lar)ına girme koşullarını sağlamış/sağlayacak öğrenciler,
  3. Tüm derslerini ve Bitirme Projesini vermiş/verecek, sadece Harita Alma Kamp Stajı’nı tamamlamamış öğrenciler.

STAJ BAŞVURU EVRAKLARI NASIL TESLİM EDİLECEK?

1. Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde bir öğretim üyesinin danışmanlığında staj yapacak öğrenciler, staj yapacakları öğretim üyesi ile birlikte staj tarihlerini belirleyecek ve staj başvuru belgelerinde (Staj Sicil Formu, Staj Başvuru/Kabul Formu ve Staj Defteri) gerekli alanları doldurduktan sonra çıktı alıp imzalayacaklar, imzaladıkları belgeleri tarayarak veya net bir fotoğrafını çekerek staj yapacakları öğretim üyesine ve staj komisyonuna e-posta ile göndereceklerdir. Evraklarda bir eksiklik olup olmadığı staj komisyonu tarafından kontrol edilecek ve öğrenciye bilgi verilecektir. Staj komisyonunun onay vermesinin ardından, ıslak imzalı evraklar (1 nüsha Staj Sicil Formu ve 3 nüsha Staj Başvuru/Kabul Formu) öğrenci tarafından en kısa sürede staj komisyonuna elden (kendisi veya kendi adına bir başkası) veya posta ile gönderilecektir.
2. Kurumda staj yapılacaksa, öncelikle Staj Başvuru/Kabul Formu’nda ilgili alanlar doldurulduktan sonra, belge kuruma onaylatılmalıdır. Daha sonra, gerekli tüm alanları doldurulmuş ve imzalanmış başvuru belgeleri (Staj Sicil Formu, Staj Başvuru/Kabul Formu ve Staj Defteri) taranarak veya net bir fotoğrafı çekilerek staj komisyonuna (bora.uzel@deu.edu.tr) e-posta ile gönderilmelidir. Evraklarda bir eksiklik olup olmadığı staj komisyonu tarafından kontrol edilecek ve öğrenciye bilgi verilecektir. Staj komisyonunun onay vermesinin ardından, ıslak imzalı evraklar (3 nüsha Staj Başvuru/Kabul Formu) öğrenci tarafından en kısa sürede staj komisyonuna elden (kendisi veya kendi adına bir başkası) veya posta ile gönderilecektir.

NOT: Öğrenci bölüme gelebiliyor ise evrakların orijinallerini staj komisyonuna imzalatarak kendisi bölüm sekreterliğine teslim edebilir. Bu durumda e-posta aile göndermesine gerek kalmayacaktır.

Staj başvurusu için Bölüme gelemeyecek öğrenciler için;

– Kurumda staj yapılması durumunda, Staj Sicil Formu’nun orijinali staj boyunca staj yapılacak kurumda kalacağı için, staj komisyonuna gönderilmemelidir. Staj bitiminde kurum tarafından doldurulup imzalanarak staj komisyonuna iletilecek.
– Staj Defteri’nin öğrenci fotoğrafı yapıştırılmış ve staj bilgilerinin girildiği ilk sayfasının fotoğrafının gönderilmesi yeterlidir.

ÖNEMLİ NOT-1: Staj işlemlerinin bölüm ve dekanlık tarafından zamanında yapılabilmesi için başvuru evraklarının staj başlangıcından en az 15 gün önce staj komisyonuna ulaştırılması gerekmektedir.
ÖNEMLİ NOT-2: Staj evraklarında hangi alanların doldurulacağına staj web sayfasındaki yönlendirme sunusundan bakılabilir.
ÖNEMLİ NOT-3: Staj Defteri ve Staj Raporu’nun yazımında ve evraklarının tesliminde, daha önce ilan edilen kurallara uyulacaktır.
ÖNEMLİ NOT-4: Bu duyuruda ayrıntısı verilmeyen konular için “Meslek Stajı ile İlgili Esaslar“a bakınız.
ÖNEMLİ NOT-5: Staj raporlarının teslimi ve yaz döneminde yapılacak stajlar ile ilgili ayrı bir duyuru yapılacaktır.
ÖNEMLİ NOT-6: Staj yönergesinin 8. maddesi 14. fıkrası gereğince “Öğrencinin stajdan vazgeçmesi halinde, üç işgünü içerisinde öğrenci işleri birimine bilgi vermesi zorunludur. Aksi halde fazla yatırılan sigorta gideri, öğrenciden tahsil edilir.” denilmektedir.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Staj Komisyonu